Recensie: The Valiant (The Valiant #1)


30375703
Titel: The Valiant
Auteur: Lesley Livingston
Serie: The Valiant #1
Genre: Historical, Fantasy, Young Adult
Verschenen: 14 februari 2017
Pagina's: 372
Uitgever: Razorbill
Nederlandse titel: Onverschrokken
Bindwijze: Hardcover
Prijs: 16,99
Cijfer: 7,5 of 4/5 sterren

The youngest daughter of a proud Celtic king, Fallon has always lived in the shadow of her older sister Sorcha's legendary reputation as a warrior. But when Fallon was a young child, the armies of Julius Caesar invaded the island of Britain and her beloved older sister was killed in battle.

On the eve of her seventeenth birthday, Fallon is excited to follow in her sister's footsteps and earn her rightful place in her father's royal war band. But she never gets the chance. Instead, Fallon is captured by a band of ruthless brigands who sell her to an exclusive training school for female gladiators—and its most influential patron is none other than Julius Caesar himself. In a cruel twist of fate, Fallon's worst enemy, the man who destroyed her family, might be her only hope of survival.

Now, Fallon must overcome vicious rivalries, chilling threats and the dangerous attention of Caesar himself to survive the deadly fights that take place both in and out of the arena—and claim her place in history among the Valiant.



Morgen is het eindelijk YALFest! Ik kan niet wachten! Jij ook niet? Ik wilde mij hier natuurlijk op voorbereiden, en aangezien ik met een vriendin ga, spraken we af om vier dezelfde boeken mee te nemen (of gewoon van dezelfde schrijver). De eerste drie boeken waren Phobos, Alice in Zombieland en Kids of Appetite. Het vierde boek, dit boek, was The Valiant, oftewel Onverschrokken.

Om heel eerlijk te zijn had ik niet zo'n zin in dit boek. Een aantal jaren geleden heb ik Gladiator: Vechten voor Vrijheid van Simon Scarrow gelezen, en die was niet echt bij mij in de smaak gevallen. Ik zeg niet dat het een slechte serie is, maar het was gewoon... niet zo leuk als ik verwacht had. Een ander boek dat ook een beetje te maken heeft met gladiatoren was Ares van Michiel Schillhorn van Veen en die viel bij mij ook al niet in de smaak. Als ik al die boeken over gladiatoren stom vond, zou ik deze ook stom vinden, toch?

Gelukkig is daar niets van waar. Ik moet toegeven dat het niet honderd procent geweldig was, maar toch. The Valiant heeft bewezen dat ik ook boeken over gladiatoren leuk kan vinden. Even een korte inleiding van het verhaal. We volgen Fallon, een keltische strijder, die al jaren oefent om te vechten tegen de Romeinen. Totdat ze opeens gevangen wordt genomen, naar Rome wordt gestuurd en verkocht wordt aan een school voor vrouwelijke gladiatoren. Wat moet ze doen nu ze in het hart van haar vijand zit? Dat lees je in The Valiant...

Oké, sorry, ik liet me een beetje gaan. Maar dat is in principe het verhaal. Zoals je ziet speelt het zich af toen het Romeinse Rijk een Republiek was (even een kort lesje geschiedenis: het Romeinse Rijk was gesticht in 753 v. Chr. en was een koninkrijk met koningen en zo. Iets voor/In 509 v. Chr. werd een meisje verkracht door een zoon van koning Superbus (ja, ik weet het) en hun familie werd verbannen. De Republiek ontstond. Toen kwam iets voor 27 v. Chr. Julius Caesar aan de macht en na zijn dood werd Octavianus, later Augustus genoemd, de eerste keizer). Weliswaar aan zijn eind, maar het was nog steeds de Republiek. Hoe ik dit allemaal weet? Ik ben erin gespecialiseerd. (Nee grapje, ik heb alleen maar Latijn.) Of de wereld klopt? Geen idee. Ik weet wel van Asterix en Obelix en Latijn dat Caesar bijna heel Europa had veroverd, dus dit klopt wel zo ongeveer. Fijn. (Dat is vaak het grootste probleem bij historische fictie, dat de wereld in het verhaal historisch gezien onmogelijk is.)

Ik zal dan ook maar zeggen dat het verhaal van The Valiant heel interessant was. Vrouwelijke gladiatoren? Dat is niet alleen maar stoer, maar ook ontzettend feministisch (Fallon is een stoere meid). Of dit historisch gezien ook correct is? Dat is juist het leuke aan dit boek. Als je op Wikipedia op zoek gaat naar Gladiatrix, kom je erachter dat hier nauwelijks iets van bekend is. Bestonden ze wel of niet? Knap gedaan, Lesley, want dit is historische fictie op zijn best.

Het verhaal was spannend, de romantiek wat minder (maar ik kan het geen instalove noemen, omdat het boek niet in één dag afspeelt of één week, maar een heel aantal maanden). Het enige waar ik mij echt aan stoorde was dat er geen kaart was (vooral tijdens het Romeinse tijdperk is het handig om een kaart erbij te hebben, omdat Europa er niet uitzag zoals het er nu uitziet), en dat sommige (Romeinse) mensen namen hadden van Griekse helden en titanen (Ajax en Kronos, bijvoorbeeld). Ik bedoel, werden die mensen vroeger vernoemd naar een Griekse god of niet? Ik zou van niet zeggen, want nu heet toch ook niemand Jezus? O, en ergens werd ook (in Rome) Artemis genoemd, terwijl het bij de Romeinen Diana is (tenzij diegene die het zei niet Romeins is, maar nog steeds).

Als je de Romeinen erg interessant vind, of historische fictie in het algemeen (en van stoere hoofdpersonen houdt), raad ik je aan om dit boek te lezen. Ik vind de cover niet zo mooi (het ziet eruit alsof het verkleurd is), maar het verhaal is wel erg goed, dus aanrader! 

Heb jij The Valiant gelezen?

Reacties

Populaire posts